aromatika1

Αρωματικά Φυτά

Η ευεργετική δράση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η χρήση  και η συμβολή τους στην εξέλιξη της ιατρικής έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Φυτά και βότανα έρχονται με ιδιότητες έλξης από το παρελθόν, ασκώντας γοητεία, μιας και σχετίζονται με παρατήρηση, εμπειρία, επιστήμη, φυσική ιστορία και μιας εντυπωσιακής εξέλιξης στον τομέα της θεραπευτικής διαδικασίας.

Στην εφαρμογή της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης (5ος αιώνας π.Χ.) χρησιμοποιούσε πολλά αρωματικά φυτά και βότανα, αρκετά από τα οποία αποτελούν σήμερα τη βάση πολλών σύγχρονων φαρμάκων. Έτσι η εμπειρία και η γνώση απο τη φυτική θεραπευτική ύλη διαδίδεται και συντηρείται σε κώδικες και χειρόγραφα βιβλία που έχουν διασωθεί. Όπως τα έργα του Ιπποκράτη, του Θεόφραστου , του Διουσκουρίδη, του Πλίνιου και του Γαληνού, αλλά και σε κείμενα του Ομήρου, του Ησιόδου, της Σαπφούς, του Σοφοκλή, λυρικών ποιητών, γεωγράφων και περιηγητών.

 

“ Όποιος θέλει να έχει εμπειρία σε αυτά, πρέπει να έχει δει την αυτοφυή βλάστηση της γης, όταν βρίσκεται στη ακμή της και στην παρακμή της”
Διουσκουρίδης (1ος μ.Χ. αιώνας)

 

Ονοματολογία αρωματικών φυτών και βοτάνων.

 Ο Θεόφραστος λέει ότι ονόματα είχαν όσα φυτά χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι.  Αρχικά τα φυτά είχαν όνομα αποτελούμενο από μία λέξη. Φαίνεται πως, με τις μεταφράσεις και τις αντιγραφές, ορισμένα ονόματα αλλάζουν (και χάνεται πληροφορία) και άλλα διατηρούνται. Θα μεσολαβήσουν πολλοί αιώνες έως τον διαφωτισμό του 18ου αιώνα, όταν με τη συμβολή ταξινομικών συστημάτων θα δοθούν επιστημονικά ονόματα στα φυτά, στη λατινική γλώσσα. Το γράμμα L., που ακολουθεί συχνά ένα όνομα φυτικού είδους, αποτελούμενο απο δύο λέξεις στη λατινική γλώσσα, δηλώνει τον Σουηδό φυσιοδίφη Κάρολο Λινναίο (1707-1778), ο οποίος εισήγαγε το διεθνές σύστημα ονοματολογίας των φυτών.

 

Άγρια μέντα ή Φλισκούνι

 

fliskouniΆγρια μέντα  ή Φλισκούνι -  Menta pulegium L.

Η αρωματική άγρια μέντα, γνωστή στη Ελλάδα ως φλισκούνι, είναι ένα από τα πιο μυρωδάτα βότανα της φύσης.Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των χειλανθών και στο γένος της μέντας.

Ιστορία  & Μυθολογία

Οι γιατροί της αρχαιότητας το ανέφεραν συχνά σαν φυτό που είχε μεγάλη φαρμακευτική αξία. Αρχαίοι Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, του βήχα, της δυσμηνόρροιας, της αϋπνίας και του πονόλαιμου. Πίστευαν ότι τονώνει το νευρικό σύστημα και την καρδιά. Για πολλούς αιώνες οι Άραβες έπιναν φλισκούνι, γιατί θεωρούσαν ότι ήταν διεγερτικό της σεξουαλικής τους ικανότητας.

Οφέλη για την υγεία

Το φλισκούνι, με το πλούσιο αρωματικό πτητικό του έλαιο, ανακουφίζει τον τυμπανισμό και τον κοιλιακό κολικό που οφείλεται σε αέρια. Χαλαρώνει το σπασμωδικό πόνο και καταπραΰνει την ανησυχία. Έχει εφιδρωτική , διεγερτική και εμμηναγωγική δράση. Το αφέψημά του είναι αρωματικό και δροσιστικό.

Στην Αρχαία Ελλάδα έβαζαν φλισκούνι στο νερό του μπάνιου τους επειδή εκτιμούσαν το ωραίο άρωμα και το πλούσιο αιθέριο έλαιό του. Στη λαϊκή ιατρική, εκτός των άλλων, χρησιμοποιείται από τους καπνιστές  για τον “καθαρισμό” των πνευμόνων.

 

 

Στην Φασκομηλιά Θεσπρωτίας, κάτω από το απέραντο γαλάζιο του ουρανού, κοντά στην αλμύρα του Ιονίου και σε ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, σε μια έκταση τριάντα στρεμμάτων, εκτείνονται οι βιολογικές καλλιέργειες της Verum Herb.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Τ.Κ. 460 30 - ΗΠΕΙΡΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ
+30 698 082 6070

Email: info@verumherb.com
       Facebook logolinkedin logopinterest logo
Γιατί επιλέγουμε Βιολογικά ?
...γιατί δεν είναι πολυτέλεια,
είναι υγεία και ζωή !
 
pistopoiisi2